Niels Peter Bøgballe, socialdemokratisk byrådsmedlem kommer langt omkring i hans tolkning (læserbrev i Horse Folkeblad onsdag den 30. maj) af Venstres forslag om motion for aktivitetsparate i Horsens kommune.
Er det liberalt?
Skal offentlige ansatte tvinges til at motionere og ændre kostvaner? Kan man udgå socialdemokraternes fremtidige spareøvelse på velfærdsområdet i vores kommune, hvis man effektivisere på beskæftigelsesområdet, spørger han.
Svarene er enkle. Måske ikke, nej og ja.
Er det liberalt?
Skal vi diskutere ideologi eller hvilke tiltag der virker? Venstres forslag bygger på det sidste. Vi har idag en beskæftigelsespolitik, hvor der stilles forskellige krav til de ledige. Det er ikke frivilligt, om man vil mødes med sagsrådgivere, skrive ugentlige jobansøgninger eller indgå i andre beskæftigelsestiltag. Men virker de?
Hvis man kigger på beskæftigelsesudviklingen i hele landet, så har Horsens fulgt landsudviklingen igennem flere år. Der er altså ikke noget bevis for, at de indsatser vi praktiserer, adskiller sig fra de andre kommuner og gør en reel forskel. Derfor vores forslag om motion og kostvejledning for de aktivitetsparate. Det er et langt sejt træk, men forslaget er i virkeligheden logisk. Hvis fysikken og helbredet ikke kan klare et job, som oftest er et ufaglært job i f.eks industrien, restaurationbranchen eller landbruget, så er alle andre tiltag i første omgang nyttesløse.
Og det er faktisk ikke nogen revolutionerende nyhed. På jobcentret og i Sundparken har man lige nu stor succes med ideen i enkelte forløb. Venstres tanke er at udbrede og implementere det for alle aktivitetsparate, som er den gruppe borgere, der er sværest at få i beskæftigelse.
Skal offentlig ansatte tvinges til motion?
Nej, selvfølgelig ikke. De er jo i arbejde. Ligeledes retter vores forslag sig heller ikke mod de jobparate. De er jo erklæret jobparate og iøvrigt en nærmest ikke eksisterende gruppe i nutidens arbejdsmarked.
Kan man effektivisere på beskæftigelsesområdet?
Lad os kigge på fakta. Jobcentrets 2017 budget i Horsens kommune var på 98 millioner. Det er 1.102 kr pr. indbygger og det syvende højeste i hele landet. Det er 323 kr. mere pr. indbygger end landsgennemsnittet. Hvis man kigger på sammenlignelige kommuner er det 247 kr. mere end Randers, 647 kr. mere end Vejle og 637 kr. mere end Viborg pr. indbygger.
Vi kan spare 57 millioner
Vi kan altså spare 57 millioner om året, hvis vi kan være ligeså effektive som i Viborg, eller 29 millioner om året, hvis vi kunne ramme landsgennemsnittet. Midler som Venstre mener, bedre kan bruges på velfærdsområdet i vores kommune.
Martin Ravn, Viceborgmester