fbpx

En plastikfri kommune?

Skal Horsens skal være en plastfri kommune?

En plastikfri kommune?

En plastikfri kommune? 1280 851 Venstre

Af Martin Ravn(V), viceborgmester og gruppeformand for Venstre i byrådet i Horsens Kommune 

Jeg blev, som mange andre, rystet over de nye billeder på de sociale medier af enorme mængder plastikaffald, som flyder rundt i verdenshavene. Billeder og videoer som giver stof til eftertanke, men som også rejser spørgsmålet;

Kan vi gøre en forskel i Horsens kommune?

Det er nærmest umuligt i forhold til de flydende plast-øer i verdenshavene, som primært fodres af to floder i Afrika og otte floder i Asien. Floder som ligger i tætbefolkede områder med hundreder af millioner af mennesker. Men vi kan gå forrest i en lokal omstilling, hvor brugen af plastik minimeres, erstattes og genanvendes.

Selvom plastik er et fantastisk produkt, har det desværre den ulempe, at det nedbrydes ekstremt langsomt. Op til 500 år for en plastikflaske i naturen. En plastpose i havet kan “forsvinde” på langt kortere tid, men det skyldes blot, at den bliver nedbrudt i langt mindre stykker, til mikroplastik. Mikroplastik er betegnelsen for al plastik under 5 millimeter i størrelse og et fænomen, vi kommer til at forholde os til i nærmeste fremtid.

Slid fra tekstiler og dæk er eksempler på produkter, som er primære kilder til mikroplastik, og som til sidst kan ende i havmiljøet. Men vi tilsætter også mikroplastik i produkter som maling, skrubbecreme og tandpasta. En enkelt creme kan indeholde op til 350.000 stykker mikroplast.
Hvor vi hurtigt kan iværksætte kampagner for at indsamle synligt affald i vores natur, er det langt mere vanskeligt med mikroplast. En stor del af mikroplasten opsamles i vores rensningsanlæg, men da vi spreder op mod 50% af slammet på markerne, spredes mikroplasten igen i miljøet. Så mikroplastik er overalt og konsekvensen heraf kendes ikke endnu.
Hvilken effekt har det på mennesker, dyr, miljø, vores evolution?

Derfor skal vi gå forrest i Horsens kommune og minimere brugen af plastik, på rådhuset, på plejehjemmene, i alle vores institioner. Vi skal erstatte alle plastikprodukter, hvor der findes brugbare alternativer og vi skal understøtte udviklingen af disse. Det gælder også i genanvendelsen af plastik, ikke mindst igennem en videreudvikling af vores affaldssortering.

Vi skal sætte fokus på området i vores børnehaver og på vores skoler, så børn og elever lærer at omgås plastik med respekt og viden om, hvor det ikke hører hjemme.

Vi har vedtaget en erhvervspolitik, hvor vi stiller vores kommune og det offentlige rum til rådighed for virksomheder og innovative løsninger, som kan forme vores fremtid. En bedre fremtid!
Hvorfor ikke selv gå forrest med en plastikfri kommune? Så Horsens endnu engang markerer sig til inspiration for andre kommuner og til glæde for miljøet, ikke kun i Danmark, men også internationalt.

Venstres viceborgmester i Horsens Kommune | Martin Ravn