fbpx

BUDGETFORSLAG 2024 👀

BUDGETFORSLAG 2024 👀

BUDGETFORSLAG 2024 👀 2560 1526 Venstre

Mere frihed. Flere muligheder (Budgetforslag 2024) ⬇️


BUDGET FORHANDLINGERNE ER IGANG👀

Så fik vores forhandlere parkeret deres motorcykler og draget ind til forhandlinger om næste års budget. Økonomien er presset, men mon ikke vores Dream Team kommer igennem med nogle af vores budgetforslag. Vi kæmper for en kommunen i balance, og uanset om du er ung som gammel, vil du opleve en kommune, som er tæt på dig, når du har behov for hjælp.

Venstres TOP 5 til BUDGET 2024:

➡️Forhøje puljen til områdefornyelse i oplandet med 30 millioner.

Den positive udvikling i vores opland skal fastholdes og succesen med områdefornyelsesmidler til byfornyelse og rekreative områder fortsætte. Derfor afsættes der årligt 5 mio. til områdefornyelse over de næste 6 år. Østbirk skal have førsteprioritet i det nye udspil.

➡️Undersøgelse af forbindelse fra Strandpromenaden til ringvej syd/Sydhavnen.

Hvis ringvej syd skal blive en succes og ikke forstærke de trafikale problemer i midtbyen og området ved Bilka og den kommende bydel Åkvarteret, kræver det en sammenkobling af det samlede ringvejssystem rundt om Horsens. Der afsættes økonomiske midler til undersøgelse af en mulig tunnelforbindelse mellem Sydhavnen og over til den nordlige side af fjorden.

➡️Fordeling af segregerede elever nytænkes

Segregerede elever finansieres delvis af fælleskontoen og distriktsskolen. Flere elever har svært ved at indgå i de almindelige folkeskoleklasser. Det skaber mistrivsel og et svært undervisningsmiljø i de enkelte klasser. Tildelingsmodellen og finansieringen af segregerede elever skal nytænkes.

➡️Kloaksepareringen i Horsens kommune skal fremskyndes

Horsens kommune skal sætte et nyt servicemål for kloakseparering, så Horsens fjord kan blive ren for spildevand. Nuværende målsætning skal fremskyndes fra 2050 til 2040. Et nyt servicemål giver Horsens Vand mulighed for at søge takst tillæg hos Forsyningssekretariatet og sikre finansieringen.

➡️Private institutioner

Indbyggertallet i Horsens kommune vokser og flere børnefamilier flytter til vores dejlige kommune. Det udfordrer vores nuværende kapacitet på dagtilbudsområdet, ikke mindst på grund af anlægsloftet.

Derfor skal private aktører inviteres til vores kommune og processen nytænkes, som det allerede er sket i ØK udvalget. F.eks. vil en standardisering for nybyggeri af institutioner sikre en hurtigere projektering, etablering og lavere anlægsomkostninger.


➡️Skole, Unge og Uddannelse

Venstre vil tilføre yderligere min. 5 mio. ekstra til folkeskolen✅

Ved sidste års budget forlig, blev der aftalt, at folkeskolen skulle styrkes med ekstra 10 mio. fra 2024 som et vedvarende løft. Det er Venstres ambition, at afsatte yderligere 5 mio. til folkeskolen, så vi får et samlet løft på min. 15. mio. + demografisk tildeling på 6,8 mio. = I alt min. 21,8 mio.

Det skal sikre, at lærernes arbejdsmiljø og trivsel styrkes, til gavn for undervisningen og elevernes trivsel.

Horsens Kommune har på folkeskoleområdet et alt for højt sygefravær, og vi ligger på en 15. sidste plads i ”Kend din Kommune”. Midlerne kan være med til at styrke tolærerordningen, samt sikre at vi bruger færre penge på ekstern vikardækning. Målet er en bedre ”normering” lærer på skolerne.

Tildelingsmodellen og finansieringen af segregerede elever nytænkes✅

Segregerede elever finansieres delvis af fælleskontoen og distriktsskolen. Flere elever har svært ved at indgå i de almindelige folkeskoleklasser. Det skaber mistrivsel og et svært undervisningsmiljø i de enkelte klasser og derfor er området et af Venstres top 5 budgetønsker.

Tildelingsmodellen og finansieringen af segregerede elever skal nytænkes. Her er en anden fordeling af sprogpuljen en oplagt medfinansieringsmulighed.

Sammenhængende undervisning i iværksætteri✅

Horsens markerer sig som en iværksætterkommune. Det skal underbygges af en sammenhængende undervisning i iværksætteri i folkeskolen, som kan udbygges i ungdomsuddannelserne.

Mobilfri skoletid✅

Forsøgsordning med mobilfri skoletid. Børn og unges nærvær, trivsel og fællesskab styrkes, hvis eleverne ikke distraheres af aktiviteter på mobiltelefoner og tablets, herunder sociale medier. Venstre ønsker, at dette tiltag afprøves på en eller flere udvalgte folkeskoler.

Forebyggende enhed mod skolevægring✅

I Venstre ønsker vi, at kommunen skal undersøge muligheder for et udekørende fraværsteam med inspiration fra Odense kommune. Teamet skal tage sig af børn med en bekymrende skolevægring, ved både at have kontakt til barnet og forældrene samt være til stede i hjemmet. Men også sørge for en god overgang til skolen, så barnet går fra at have skolevægring til skoleglæde. Finansieringen skal ske indenfor rammen.

Ungdomsklubber✅

I Venstre ønsker vi at lave en revision af vores klubtilbud. Hvorledes bruges midlerne? Hvilke unge bruger tilbuddene og hvor mange. Kan midlerne bruges bedre og målrettet flere unge?

Præster i folkeskolen hjælper på børn og unges mentale trivsel✅

Efter samme model som Horsens Gymnasium, ønsker vi i Venstre, at man skal lave en forsøgsordning i de ældste klasser med præster på udvalgte folkeskoler. Erfaringerne er meget positive fra Horsens Gymnasium, hvor de studerende har taget ordningen til sig i samtaler med en præst. VIA University i Horsens haft en lignende ordning i flere år. Ordningen finansieres i samarbejde med folkekirken.

➡️Børn og Dagtilbud

Flere private aktører på dagtilbudsområdet✅

I Venstre ønsker vi, at private dagtilbud og udbudsformer der inddrager private aktører, bidrager til dagtilbudsområdet. Det er et af vores top 5 budgetønsker og det stemmer samtidig overens med det nye regeringsgrundlag, hvor der er skrevet ind, at der skal flere private aktører ind på vores velfærdsområder.

Vores nuværende kapacitets udfordringer på dagtilbudsområdet er udfordret grundet vores anlægsloft og faldende likviditet. Private aktører er derfor en oplagt samarbejdspartner for Horsens kommune, hvilket der også er taget de første skridt imod jf. ØK den 22. august 2023.

Et samarbejde med private aktører der står for driften, medfører en årlig drift besparelse pr. barn på ca. 7.600 kr. for en vuggestueplads, og 4.600 kr. for en børnehaveplads, når man sammenligner med det kommunale tilbud.

Fremtidig sikring af kvaliteten i vores pasningstilbud✅

Efterspørgslen efter pædagoger forventes at stige med knap 15 pct. frem mod 2030, svarende til ca.

13.700 personer (kilde: Danske Professionshøjskoler), som vi primært kommer til at mangle i vores vuggestuer og børnehaver. Dette kalder på handling også i Horsens Kommune.

I Venstre ønsker vi derfor at tilbyde vores forældre en større valgfrihed, ved at forældrene kan vælge deltidsmoduler, hvor barnet er kortere tid i dagtilbuddet. Til gengæld får forældrene rabat i forhold til prisen på et fuldtidsmodul. Det skal motivere vores forældre til at aflaste vores daginstitutioner, ved at forældrene selv passer barnet i eget hjem, i de antal timer, hvad der svarer til det pasningsmodul forældrene har valgt.

👉Forældrene får en bedre balance mellem arbejde og familielivet (Work Life – Balance princippet) med dette tiltag.

👉Forældrenes valg af deltidsmoduler bidrager til, at vi kan overholde lovgivningen for pasningsnormeringen i fremtiden med færre pædagoger.

👉Vi kommer til at mangle pædagoger, hvis vi ikke foretager os noget.

➡️Ældre, Handicap, Sundhed, Forebyggelse og Psykiatri

Botilbud Page-/Ternevej✅

Vi skal have sat midler af til renovering af Pagevej og Ternevej i 2024. I øjeblikket er der en bolig, som står ubeboet pga. brandskade. Vi mangler botilbud i vores kommune, så derfor giver det ingen mening, at

denne bolig står tom. Venstre forslår, at der udmøntes anlægsmidler til istandsættelse af det dobbelt rækkehus der står tomt.

Ny teknologi og kunstig intelligens✅

Ny teknologi og kunstig intelligens skal fastholde og løfte vores serviceniveau i Horsens kommune. I Venstre ønsker vi at undersøge muligheden for at lave samarbejde og søge inspiration hos andre kommuner omkring hjælpemidler og teknologiudvikling på velfærdsområdet.

Roskilde har udarbejdet et signaturprojekt i samarbejde med KL, Digitaliseringsstyrelsen og Deloitte, hvor man har brugt talegenkendelse og talesyntese på Borgerservice området. De har opnået rigtig gode resultater med en løsningsrate på 68% og med en høj værdiskabelse ved at koble systemet sammen med andre teknologier i kommunen, med afsætning i den teknologiske modenhed.

En af de teknologiske løsninger, kommunerne kan få hjælp til at implementere gennem KL’s Teknologipartnerskab, er automatisering af administrative opgaver.

Robotteknologien har gjort sit indtog i Ringkøbing-Skjern Kommune – ikke for at spare lønninger, men for at frigive tid – i alt 37.000 arbejdstimer.

Ringkøbing-Skjern Kommune står som et godt eksempel på, hvordan man kan lykkes med det – så man både sparer tid, frigør medarbejdere fra trivielle arbejdsopgaver og får selvsamme medarbejdere involveret positivt i processen.

➡️Den kommunale arbejdsplads

Fastholdelse og rekruttering✅

I Venstre mener vi, at den vigtigste ressource for at nå vores fælles mål om en velfungerende og tryg velfærdssektor, er medarbejdere i kommunen. Vi oplever, at der på mange fronter er et ekstra pres på det offentlige system. Det skyldes ikke mindst et øget udgiftsniveau og en stor mangel på arbejdskraft indenfor kernevelfærdsområderne.

Derfor skal vi passe ekstra godt på vores medarbejdere. Vores medarbejdere har i den grad behov for opbakning og god ledelse fra deres respektive ledere. Faktum er desværre, at vi der er alt for stor udskiftning af medarbejdere, ofte på nogle af de områder, hvor der er en borgernær kontakt. Det kan være en udfordring, da visse borgergrupper bliver utrygge og ikke trives, mens de er i kontakt med det offentlige.

Det skal vi som kommunalbestyrelse tage alvorligt og blive bedre til at handle på. Derfor foreslår vi i Venstre, at de respektive fagudvalg to gange årligt bliver informeret om omsætningshastigheden på alle relevante faggrupper med borgernær kontakt.

Dette forslag skal ses som et positivt tiltag, så kommunalbestyrelsen kan hjælpe til med relevante politiske tiltag, der være med til at forbedre medarbejdernes arbejdsmiljø og trivsel.

➡️Beskæftigelse, Integration og Erhverv

Fredagsbar/cafe for håndværkselever og unge i industrien✅

Vi ønsker at kigge på en model med inspiration fra Norddjurs kommune, hvor vi i Horsens skal forsøge at starte netværk for de nyansatte unge/elever og nyuddannede studerende på de erhvervs- og fagligeuddannelser.

Netværkerne etableres i samarbejde med virksomheder, interessenter eller brancheforeninger eller fagforeninger, hvor de fælles interesser kunne være rekruttering af flere studerende til specifikke uddannelser relateret til vores nuværende uddannelsesinstitutioner.

➡️Oplandet

Forhøje puljen til områdefornyelse i oplandet med 30 millioner✅

Den positive udvikling i vores opland skal fastholdes og succesen med områdefornyelsesmidler til byfornyelse og rekreative områder fortsætte. Derfor er en forhøjelse af områdefornyelsesmidlerne også en af Venstres top 5 budgetønsker. Der afsættes der årligt 5 mio. til områdefornyelse over de næste 6 år, hvor Østbirk skal have førsteprioritet.

➡️Kultur og Fritid

Brædstrup stadion✅

Brædstrup stadion er etableret lige efter anden verdenskrig og er ikke omlagt siden. Banens tilstand er ikke længere optimal. Der kan i store perioder ikke spilles på den, da regnvandet ikke ledes væk fra banen. Den er samtidig meget ujævn på grund af kørespor efter mange års klipning. Derfor ønsker vi, at der afsættes 1.5 Mio. fra Ejendomscentrets budget.

Rooftop walking på Fængslet ✅

Mulighed for rundvisning på taget af Fængslet i stil med Lillebæltsbroen. Tidskikkerter eller VR-briller med fortid, nutid og fremtid.

Kultur på recept✅

Kultur på recept udvikles yderligere i kommunen.

➡️Bæredygtighed, Natur og Klima

Kloaksepareringen i Horsens kommune skal fremskyndes✅

Horsens kommune skal sætte et nyt servicemål for kloakseparering. Nuværende målsætning skal fremskyndes fra 2050 til 2040. Horsens fjord skal være ren for spildevand og derfor er det også et af Venstres top 5 budgetønsker for 2024.

Det nye servicemål giver Horsens Vand mulighed for at søge takst tillæg hos Forsyningssekretariatet og kan dermed sikre finansieringen.

Vi skal gå forrest i den grønne omstilling med etablering af Energifællesskaber✅

Horsens kommune kan være medlem af borgerenergifællesskaber, og aftage f. eks el til eget brug fra et energifællesskab. Kommunen kan som myndighed give kommunal lånegaranti til energifællesskaber, hvis kommunen selv deltager som medlem af energifællesskabet. Horsens kommune skal være mere aktiv og afsøge mulighed for, om der kan etableres borgerenergifællesskaber, til gavn for den grønne omstilling.

Åbningstider på genbrugspladserne✅

I Venstre ønsker vi harmonisering af åbningstiderne på kommunens genbrugspladser, så virksomhederne i f.eks. Brædstrup også kan aflevere deres affald før klokken 13.00. Derudover ønsker vi også at undersøge, om der kan holdes døgnåbent på genbrugspladserne eller en del af pladsen. Det kan være området for haveaffald, som flere andre kommuner holder døgnåbent.

Digitale genbrugsapps✅

Fokus på digitale genbrugsapps, således borgerne nemmere kan genbruge materialer og forbrugsartikler mellem borgerne, således kommunen ikke alene bliver gennemgangscentral på genbrugsområdet. Udlicitering af genbrugsløsninger kombineret med en socialøkonomisk vinkel.

Klima indsats i borgernes eget hjem✅

I Horsens Kommune har vi en bosætningskonsulent, i Venstre ønsker vi en bæredygtighedskonsulent der skal formidle CO2/klimavenlige tiltag ude hos borgerne, og vejlede borgerne til at få et bedre CO2/klimaregnskab.

Hvis alle i verden forbrugte lige så meget som os danskere, ville en jordklode ikke være nok. Faktisk ville der være brug for fire jordkloder, hvis resten af jordens befolkning spiste kød og fisk, byggede huse, kørte bil og købte tøj og møbler som os.

Det skal vi gøre noget ved, og vi kan starte med at have fokus på borgernes CO2/klimaregnskab. Vi forventer ressource kan findes inden for rammen.

Grundvandsparker✅

Vi er rigtig langt i sikringen af grundvandet i Horsens kommune. Skovrejsningen ved Rugballegård og Højagergård er et vigtigt skridt i den rigtige retning. Den udvikling skal fastholdes og her kan etableringen af grundvandsparker i samarbejde med landbruget, kommunen og forsyningsselskaberne være det næste skridt i fremtidssikringen af vores grundvand.

Ny teknologi på kommunale idrætsanlæg✅

Indføre teknologiske løsninger som robotplæneklippere og andre moderne tiltag på kommunale idrætsanlæg, så arbejdsgange bliver mere effektive, billigere og klimavenlige.

➡️Byudvikling og bosættelse

Bygningsforbedringspuljen✅

Bygningsforbedringsfonden skal styrkes, så flere boligejere kan tilbydes favorable lånevilkår. Målet er at flere bevaringsværdige bygninger kan nydes af de kommende generationer.

Samtidig skal kommunes save-katalog opdateres, så plangrundlaget for bevaring og udpegning af bevaringsværdige bygninger foretages på et nutidigt grundlag.

Endelig skal kulturmiljøerne efterses og revurderes. Udviklingen går stærkt og meget har ændret sig siden kulturmiljøerne blev udpeget. Indsatsen skal i højere grad målrettes de vigtigste kulturmiljøer.

Partnerskaber omkring byudviklingsprojekter✅

I Venstre vil vi gerne have undersøgt, om der kunne være fordele ved at lave ejerskabsmodeller i forbindelse med større eller mindre byudviklingsområdet, som har lavet et byudviklingsprojektet sammen med Realdania By og Byg A/S, omkring udviklingen af bydelen Nærheden i Høje Taastrup.

Den kommunale børne- og ungdomstandpleje✅

Det skal undersøges om en flytning af den kommunale børne- og ungdomstandpleje fra Borgmesterbakken til det gamle rådhus kan give bedre forhold og service. Tandplejen efterlyser blandt andet mindre små rum i forbindelse med renovering af den eksisterende ejendom.

Ejendommen har en af Horsens bedste beliggenheder og kunne omdannes til eksklusive boliger. I den forbindelse fjerner man samtidig en del trafik til og fra tandplejen, i et område der reelt er et boligkvarter.

➡️ Infrastruktur

Undersøgelse af forbindelse fra Strandpromenaden til ringvej✅ syd/Sydhavnen.

Hvis ringvej syd skal blive en succes og ikke forstærke de trafikale problemer i midtbyen og området ved Bilka og den kommende bydel Åkvarteret, kræver det en sammenkobling af det samlede ringvejssystem rundt om Horsens. Det er et af Venstres top 5 budgetønsker for 2024. Derfor skal afsættes midler til undersøgelse af en mulig tunnelforbindelse mellem Sydhavnen og over til den nordlige side af fjorden.

Trafiksikkerhed for de bløde trafikanter i Sydbyen✅

Etablering af sikker cykel tunnel eller bro over Bjerrevej i den sydlige del af byen vil give mulighed for, at børn og unge bl.a. kan bevæge sig sikkert mellem bykvarterende i Sydbyen, fra Torsted i Vest over til Fjordparken i øst, hvor de kan deltage i nogle Sydbyens mange foreningstilbud.

Togstop i Hovedgård✅

I Venstre arbejder vi for et togstop i Hovedgård, således vi styrker fremkommeligheden for borgerne i Hovedgård og omegn.

Erhvervsområdet Nova✅

Åbning af vejen ved Højvangsvej i Nova området for den lette trafik. Derudover ønskes der en mulighed for, at bussen på hovedvejen til og fra Gedved, kan køre ind i området.

Det skal også gøres det mere sikkert at komme til virksomhederne. Specielt for de medarbejdere, som har nedsat funktionsevner. Flere af områdets virksomhederne påtager sig et socialt ansvar med ansættelse af medarbejdere på kanten af arbejdsmarkedet, men det arbejde vanskeliggøres pga. usikre ankomstveje til virksomhederne.

Innovativt pilotprojekt i erhvervsområderne✅

Det skal undersøges, om der kan laves førerløse busruter, der samtidig med giver en større fleksibilitet og effektiv drift, der understøtter den grønne omstilling, samt afsøge muligheden for, at buskørslen ud til byens industri- og erhvervsområder kunne privatiseres, i et samspil mellem private og kommunen.

På vegne af Venstres byrådsgruppe i Horsens Kommune

Martin Ravn – Viceborgmester
Jesper Bendtsen
Karina Aamann
Jørgen Korshøj
Lars Jensen for Venstre i Horsens